Ängelholmsträd blir konst på nybygge i Falköping
ÄNGELHOLM 13 oktober 2018 10:10
Björkar från Ängelholm ska få nytt liv på en husfasad i Falköping. Träden har scannats i skogen med hjälp av en kamera, skrivits ut i en 3D-printer och gjutits i betong. Daniel Monsén vill använda nya tekniker i arkitekturen.
Med hjälp av en 3D-skrivare växte de sex meter höga träden fram på kontoret hos Monsén arkitekter i Ängelholm. Men det tog tid att skriva ut plastformarna i stammarnas fulla storlek.
– Jag satte i gång maskinen i maj. Sedan gick den dag och natt en bit in i september, säger Daniel Monsén.
Träden kunde sedan gjutas i betong, hos betongstudion som ligger vägg i vägg med arkitektbyrån. Betongkonsten ska pryda fasaden på ett nybyggt hvb-hem i Falköping, som Daniel Monsén ritat.
– Det roliga är att det är ängelholmsträd, som görs i Ängelholm av ängelholmare, säger arkitekten.
Tanken om att fusionera fotokonst med arkitektur föddes när fotografen Fredrik Ödman kom på ett sätt att scanna saker med en vanlig kamera. Första testet var en 3D-modell av Daniel Monsén själv, som sedan blev en avgjutning.
Sedan gav sig Fredrik Ödman ut i Kronoskogen med kameran. Ett skogsparti med björkar scannades, och går nu på export från Ängelholm till Falköping.
– Det är kul, när vi har nya tekniker så får vi nyttja dem. Jag hoppas att andra hänger på trenden, det hade varit roligt, säger Daniel Monsén.
Det är Monica Allerkrans-Ekblad och Hans Ekbladh på Konst- och inredningsbetong som gjort gjutningarna. Plattorna väger 25 kilo och de ska snart sammanfogas till högväxta träd.
– Det är en spännande teknik att jobba med. Det blir ett häftigt ljus när det här kommer upp som relief, säger Hans Ekbladh.
– Betongen kommer att bli snyggare med tiden och få fin patina, säger Monica Allerkrans-Ekblad.
Daniel Monsén vill bryta av dagens avskalade arkitektur med "lite rock n' roll", och föra ornamentiken tillbaka in i arkitekturen.
– Det görs inte alls i dag. Det står i någon lagtext att man inte får utsmycka hus, säger han skämtsamt.
Det är inte första gången han använder sig av 3D-printer i ett byggprojekt. Monsén arkitekter ligger också bakom det omstridda kvarteret Eldaren i Uppsala, kanske mest känt för kritiken mot panelerna av nakna människokroppar på fasaden.
Den här gången blir det träd, ekorrar och tranor som pryder den nya byggnaden.
– Jag tror att många kommer att gå fram och titta och känna. Det blir en taktil grej som jag tror kan skapa trygghet. Jag ser det som storytelling. Det är det jag hoppas att folk ska ta med sig, att de ska prata om det.
Artikeln är hämtad från: https://www.hd.se/2018-10-13/angelholmstrad-blir-konst-pa-nybygge-i-falkoping
Bilder är tagna av Niklas Gustavsson